lemkekraan_290

Over Lemke

 

Ik ben Lemke Kraan. Ik ben bioloog en (wetenschaps)journalist.

Radio

Tijdens mijn stage bij het onderzoeksprogramma Argos (VPRO/VARA) heb ik bijdragen geleverd aan uitzendingen over gascontainers, de noodopvang voor asielzoekers, de PVVfinanciële reuzen en het Nationaal Historisch Museum.

Ik heb reportages gemaakt voor Hoe? Zo!Radio (NTR) en Noorderlicht Radio (VPRO). Voor het verhalenprogramma Plots (VPRO) heb ik het audioverhaal ‘de vrienden van de dokter’ gemaakt, wat is uitgezonden bij Instituut Idzerda (VPRO).

Ik heb gewerkt als redacteur voor Hoe? Zo! Radio (NTR) en Noorderlicht Radio (VPRO). Bij Hoe? Zo! Radio heb ik op de radio wetenschapsnieuws verteld.

Artikelen

Ik heb geschreven over muziek, theater en wetenschap. Voor het webmagazine 3voor12Groningen schreef ik over popbeleid en muziek. Voor de Univerversiteitskrant schreef ik over theater. Ik heb stage gelopen bij Noorderlicht Online, waar ik artikelen schreef over wetenschap. Tijdens mijn werk bij Hoe? Zo! Radio en Wetenschap24 heb ik korte artikelen over wetenschap geschreven voor het weblog Verse Wetenschap. Tijdens mijn afstudeeronderzoek in Berlijn hield ik een weblog bij over de stad. Voor het magazine Raus heb ik artikelen geschreven over spuug en niets.

Wetenschapsjournalistiek

Voor het televisieprogramma Labyrint heb ik gewerkt wetenschapsdocumentaires. Ik heb gewerkt als redacteur voor Hoe? Zo! Radio en Noorderlicht Radio. Voor deze programma’s heb ik ook radioreportages gemaakt. Bij Hoe? Zo! Radio heb ik op de radio wetenschapsnieuws verteld. Na mijn studie biologie heb ik gewerkt voor Wetenschap 24 en geschreven voor het weblog Verse Wetenschap. Ik heb korte wetenschapsjournalistieke artikelen geschreven en videoreportages gemaakt over wetenschap. Ik heb tijdens mijn studie biologie stage gelopen bij Noorderlicht Online, hier schreef ik wetenschapsjournalistieke artikelen.

Documentaires

Voor het televisieprogramma Labyrint (VPRO) heb ik gewerkt aan twee wetenschapsdocumentaires over emoties en kernafval. Voor deze documentaires deed ik research en schreef ik teksten. In de zomer van 2010 was ik researcher en fixer voor de documentaire ‘Mr. Controversial’ van journalist Marc Davis (Dateline, SBS Australia) over Geert Wilders.

Ik heb ervaring met ProTools en Final Cut Pro.

Mijn interesse gaat uit naar verhalen, radio en onderzoeksjournalistiek.

LinkedIn