gevaarfinancielereuzen

Het gevaar van financiële reuzen

Het gevaar van financiële reuzen

Binnenkort komt de Commissie De Wit, de commissie die in opdracht van de Tweede Kamer de oorzaken van de financiële crisis onderzoekt, met haar eerste rapport.
In Argos vandaag een kleine bijdrage: een reconstructie van de politieke besluitvorming die het ontstaan van financiële reus ING mogelijk maakte. In 1986 besloot toenmalig minister Onno Ruding, tegen de zin van de meerderheid van de Tweede Kamer, tot afschaffing van het structuurbeleid. Dat beleid verbood banken en verzekeraars te fuseren zonder toestemming van de Nederlandse Bank. Die beslissing had grote gevolgen.

De ING moest als gevolg van de kredietcrisis gesteund worden met maar liefst 17 miljard euro. En de ING moet onder druk van Europa de bank en verzekeringspoot weer splitsen. Argos over de kwetsbaarheid van financiële reuzen en een oranjegevoel dat blind was voor risico’s.

Link naar VPRO Argos pagina.